Ερευνητές απέδειξαν ότι η απόλυτη ησυχία… κάνει κακό στα νεύρα
Από:
Κατηγορία: Νέα

Το δωμάτιο με την καλύτερη ηχομόνωση στον κόσμο κατασκεύασαν οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc στη Μινεάπολις των ΗΠΑ πιστεύοντας ότι έτσι θα προσφέρουν μια όαση ηρεμίας στους αγχωμένους πολίτες τους. Κι όμως. Κανείς δεν άντεξε να μείνει στην… εκκωφαντική ησυχία περισσότερο από 45 λεπτά!

Οποιοι δοκίμασαν να χαλαρώσουν στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου -το οποίο έχει καταχωρηθεί στα ρεκόρ Guinness- βγήκε τρομαγμένος και σχεδόν σε κατάσταση πανικού. «Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει κανείς. Μπορείς για παράδειγμα να ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου ή το στομάχι σου να γουργουρίζει. Γιατί σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης, εσύ γίνεσαι ο ήχος», εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας που έκανε το πείραμα, Στήβεν Ορφιλντ.

Η αίσθηση του φόβου που προκαλεί στον άνθρωπο ο θόρυβος… του ίδιου του εαυτού είναι μάλιστα τόσο έντονη ώστε να προκαλεί ψευδαισθήσεις. Αν μάλιστα κάποιος τολμήσει να λάβει μέρος στο πείραμα θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν σταθεί όρθιος δεν θα αντέξει και πολύ.

«Για να προσανατολιστεί ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί τους ήχους που ακούει γύρω του, όπως για παράδειγμα τη φασαρία του δρόμου. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τη θέση μας στον χώρο. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να αντέξει εκεί μέσα τότε καλά θα κάνει να είναι καθιστός», προσθέτει ο Στήβεν Ορφιλντ.

Το δωμάτιο περιλαμβάνει ένα σύνολο σφηνοειδών κατασκευών από fiberglass που ουσιαστικά απορροφούν το 99,9 των ήχων στον χώρο και σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκεύασε είναι ιδανικό για έρευνες της NASA επειδή στο Διάστημα υπάρχει πλήρη απουσία ήχου!

Πηγή