Ασύλληπτο χάπι σε κάνει μουσικό!
Από:
Κατηγορία: Νέα

Οσοι το παίρνουν αναγνωρίζουν όλες τις νότες μία προς μία…

Το « perfect pitch» ή αλλιώς η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να κατονομάζεις μία μία όλες τις νότες που ακούς είναι ένα χάρισμα το οποίο διαθέτει μόλις ένας στους 10.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το techgear, η συγκεκριμένη ικανότητα μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 7 ετών, εκτός και αν όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, χορηγηθεί στον ενήλικα ένα συγκεκριμένο χάπι.

Η ερευνητική ομάδα του Takao Hensch, καθηγητή του Χάρβαρντ μαζί με τον ίδιο, δοκίμασαν τη χορήγηση ενός ψυχιατρικού φαρμάκου (valproate) κατάλληλου για περιπτώσεις επιληψίας σε μια ομάδα ενηλίκων χωρίς καθόλου μουσική παιδεία. Η επιλογή του συγκεκριμένου χαπιού έγινε βάσει προηγούμενων πειραμάτων σε ενήλικα ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι το εν λόγω χάπι τους επέτρεπε να μαθαίνουν πράγματα και να αναπτύσσουν ικανότητες που φυσιολογικά δε θα μπορούσαν σε μεγάλη ηλικία.

Οπως παρατηρήθηκε μετά από δύο εβδομάδες online μουσικών ασκήσεων η ομάδα που είχε λάβει το ψυχιατρικό χάπι παρουσίαζε πολύ σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση των νοτών σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα στην οποία είχε χορηγηθεί placebo.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της μουσικής αλλά μπορεί να έχει πολύ ευρύτερη εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και σε άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο εύκολα σε μικρή ηλικία.

Πηγή