Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο ενοχλητικό ήχο στον κόσμο – Ακούστε τον!
Από:
Κατηγορία: Νέα

Ερευνητική εργασία επιστημονικής ομάδας, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρη επιθεώρηση νευροεπιστημών (Journal of neuroscience), με στόχο τη διερεύνηση και καλύτερη κατανόηση των παραγόντων εκείνων που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους περισσότερο ευαίσθητους από άλλους σε δυσάρεστους ήχους, προσδιόρισε τον πιο ενοχλητικό για το ανθρώπινο αυτί ήχο.

Τα πορίσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν στη διαλεύκανση διαταραχών της ακοής, όπως η μισοφωνία και οι – ευρύτερα γνωστές – εμβοές.

Μελετώντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σε μία ευρεία γκάμα ηχητικών ερεθισμάτων, η ομάδα κατέληξε στο ποιος ήχος ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής του ακουστικού μας συστήματος: πρόκειται για τον διαπεραστικό ήχο του συρσίματος του μαχαιριού πάνω σε γυάλινο μπουκάλι, τον οποίο μπορείτε να ακούσετε, κάνοντας κλίκ στον παρακάτω player.

Το πόρισμα προήλθε από εξέταση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μιας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην ακρόαση 74 καταγεγραμμένων ήχων, καλούμενοι εν συνεχεία να ιεραρχήσουν τις εμπειρίες τους βάσει του βαθμού οχληρότητας των ήχων.

Οι ειδικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι δυσάρεστοι ήχοι όχι μόνο αυξάνουν τη ροή του αίματος στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, όπου εντοπίζεται το κέντρο επεξεργασίας των ακουστικών ερεθισμών, αλλά επιπλέον διεγείρουν την αμυγδαλή, την πρωτόγονη εκείνη περιοχή του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περισσότερο δυσάρεστοι ήχοι είναι εκείνοι που κυμαίνονταν σε συχνότητες μεταξύ 2000-5000 Hz, σε εκείνο δηλαδή το φάσμα στο οποίο τα αυτιά μας παρουσιάζουν το μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας.

Πηγή